Karadeniz ekosisteminde yaşanan değişim ve yanlış avlanmadan kaynaklı Karadeniz’e 60 Km kıyısı olan Şile’de balık türlerinin yok olması ya da balık popülasyonun azalması ilçede balıkçılıkla geçinen esnafı, kıyı oltacılarını ve köylerdeki geleneksel amatör balıkçıları etkilemektedir.
Ayrıca Şile Su Ürünleri Kooperatifi’ne üye esnaf, tam teşekküllü her ihtiyaca cevap verecek büyük bir limanda faaliyetlerini sürdürmektedirler. Balıkçı barınağı ve çekek yerlerinin olması, kooperatifin idari bürosu, av malzeme deposu, balıkçıların avcılık dışında zaman geçireceği sosyal alanın olması kooperatif açısından avantaj sağlamaktadır.
Bu avantajların yanında dezavantajları da mevcuttur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali’nin Şile’ye uzak olması nedeniyle avlanan su ürünlerinin satışında çeşitli problemlere neden olmaktadır. Soğuk hava deposunun ve kooperatife ait balık satış yerinin olmaması pazarlamanın kooperatif kanalıyla değil bireysel olarak pazarlanması sıkıntısını yaratmaktadır.
Şile’de yeni yapılan liman içerisinde kooperatifin eksik olan ihtiyaçlarının gerçekleştirilmesi zorunluluk arz etmektedir. Kış aylarında günübirlik Şile’ye ziyaret için gelen misafirler balık satın alarak veya limanda balık yiyerek ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlamaktadırlar. Şileyle özdeşleşen Şile Palamudu ve diğer balık türlerinin eskisi gibi devam etmesi için paydaşlarla beraber tedbirler alınmalı ve avlak yerleleri korunmalıdır. Yasak avlanma titizlikle takip edilmelidir.